موفقیت ، امید ، سرگرمی

...این وبلاگ سعی داره تا با ارئه راهکارهای زیبا شما را به زندگی خوب دعوت کنه ...

 

شناسایی راز گل سرخ
قدرت دیدن :
همانطور که انسان در چشمانش گیرنده های نوری دارد ، گیاهان هم گیرنده های مخصوص به خودشان را در شاخه و برگهایشان دارند . این توانایی به آنها کمک می کند تا تفاوت میان رنگ قرمز و آبی را درک کنند و حتی طیف های فرابنفش و فروسرخ را به خوبی ببینند . گیاهان همچنین می توانند نور مستقیمی را که به سمتشان منتشر می شود ببیند ، یا شدت آنرا تشخیص دهند . داروین به این نتیجه رسیده بود که وقتی گیاهان به اشعه های نور خورشید نیاز پیدا کنند خود به خود به سمت نور خم می شوند و آن را جذب می کنند . در فرایند فتوسنتز هم گیاه نور خورشید را جذب می کند تا دی اکسید کربن و آب را به قند تبدیل کند . گیاهان با استفاده از گیرنده های نوری که در نوک گیاه جای دارند این کار را انجام می دهند . این مواد حساسیت زیادی نسبت به طیف آبی دارند و در برابر این طول موج به فعالیت یک جور هورمون رشد گیاهی پایان می دهند . این عمل موجب می شود که سلول های سمت کم نور کشیده تر شوند و گیاه را به سمت اشعه نور خورشید خم کنند . گیاهان نور قرمز را هم مشاهده می کنند . وقتی نور قرمز به گیاه می رسد به گیاهان کمک می کند تا در پایان روز تقریبا ً به خواب برود ؛ چرا که طول موج قرمز در زمان غروب خورشید به حداکثر میزان خود می رسد . هنگام طلوع خورشید هم بخاطر وجود نور قرمز در آسمان ، گیاه دوباره بیدار می شود . البته این کلید خاموش و روشن فایده ای دیگر هم دارد و آن هم فعال بودن گیاه در زمانی است که در سایه قرار دارد . کلروفیل رنگدانه اصلی فتوسنتز ، نور قرمز را جذب می کند و وقتی یک گیاه توسط دیگر گیاهان احاطه شده باشد میزان نور قرمز کمتری نسبت به زمانی که در برابر نور خورشید قرار دارد دریافت می کند . این موجب رشد مستمر و مناسب گیاه می شود تا در زاویه مناسب در برابر خورشید قرار بگیرد . گیرنده های نوری در گیاهان ماهیت کاملا ً متفاوتی نسبت به گیرنده های نوری چشمان حیوانات دارند . در طول ساعات روشنایی روز ، سلول ها به دنبال نور ماورای بنفش و آبی هستند تا از طریق آنها ساعت داخلی بدن گیاه با ریتم های 24 ساعته را نظم بدهند . در گیاهان این ساعت فرایندهای مختلفی از قبیل جابه جایی برگ ها و فتوسنتز را سر و سامان می دهد . پس حس بینایی به گیاهان کمک می کند تا ساعت را دقیق بیان کنند .
قدرت لامسه :
گیاهان در دنیایی پر از جنب و جوش و هیاهو زندگی می کنند . شاخه ها در راستای باد تاب می خورند و حشرات در برگ ها می خزند و گیاهان رونده در هوا پیچ و تاب می خورند تا تکیه گاهی برای خودشان دست و پا کنند . گیاهان حتی نسبت به سرما و گرما حساسیت دارند و شرایط آب و هوایی بر تغییرات رشد گیاه و یا تعادل مصرف آب در آنها تاثیر مستقیمی دارد . لمس یا تکان ناچیز یک گیاه ممکن است به کم شدن رشد آن منجر شود ؛ برای همین هم گیاهان نواحی بادخیز معمولا ً قد و قامت کوتاهی دارند . تمامی گیاهان می توانند تا چند درجه فشار مکانیکی را حس کنند ؛ اما بیشترین میزان حساسیت لمسی در وینوس مگس خوار دیده می شود . هنگامی که یک حشره ، سوسک و یا حتی یک قورباغه کوچک کنار برگهای تغییر شکل یافته این گیاه حرکت کند ، گیاه گوشتخوار در چند صدم ثانیه جانور را می بلعد و راه خروج به بیرون را هم سد می کند . وینوس دقیقا ً می داند که چه زمانی دهانش را ببندد . در حقیقت وقتی طعمه موهای بلند اطراف لب ها را لمس کند ، گیاه خیلی سریع وارد عمل می شود . البته وینوس با عجله اقدام نمی کند ، بلکه باید بین لمس موهای هر لبش حداقل 20 ثانیه طول بکشد تا دست به کار شود . در واقع تحمل این مدت زمان به گیاه کمک می کند اندازه شکارش را بررسی کند تا مبادا از اندازه دهانش بزرگتر نباشد . مکانیسمی که وینوس مگس خوار برای شکار طعمه اش استفاده می کند دقیقا ً همان حسی است که یک حشره هنگام راه رفتن روی بازوی شما ایجاد میکند . وقتی گیرنده های پوستی شما وجود حشره را حس می کنند کمتر از صدم ثانیه زمان لازم است تا این پیام به مغزتان مخابره شود و از حضور این موجود روی پوستتان باخبر شوید تا هر بلایی می خواهید سرش بیاورید . وقتی سر و کله طعمه ای اطراف موهای وینوس هم پیدا می شود ، گیرنده های موجود در این موها خیلی سریع پیام حضور شکار را منتقل می کند . در واقع این گیاه کانال های یونی موجود در غشای سلول را به کار می اندازد تا در زمان مناسب دامش را برای گرفتن شکار پهن کند و تمامی این اتفاقات در یک دهم ثانیه روی می دهد . چنین سرعت عملی تنها در برخی گیاهان مشاهده می شود ولی همه گیاهان همین فشار مکانیکی را حس می کنند . همه گیاهان و جانوران برای درک پیرامون خود از پروتئین های مشابه استفاده می کنند . گیرنده های مکانیکی در غشای سلولی قرار دارند و وقتی فشارهای مکانیکی به آنها تحمیل شود به یون ها اجازه می دهند تا از دیواره سلول به سمت خارج منتشر شوند . این فرایند باعث تفاوت بار الکتریکی در داخل و خارج سلول می شود که خودش به تنهایی باعث ایجاد جریان می شود . برخلاف ما ، گیاهان مغزی ندارند که توسط آن ، این سیگنال ها را به احساسات با معنی ترجمه کند . اگر چه حساسیتشان نسبت به لمس این امکان را به آنها می دهد تا نسبت به تغییرات محیطی با شیوه خودشان واکنش نشان بدهند .
قدرت بوییدن :
تاک رونده به سگ بوکش دنیای گیاهان مشهور است و تقریبا ً در ساختار ش هیچ کلروفیلی برای تولید غذا ندارد ، پس برای سیر خود راهی جز مکیدن شیره از تنه بقیه گیاهان نحواهد داشت . گیاه کتان صحرایی برای پیدا کردن شکارش از حس بویایی فوق العاده اش سود می برد و روی بهترین گیاهان خیمه می زند و از نزدیک شدن گونه های دیگر به سمت گیاه مورد علاقه اش هم جلوگیری می کند . این گونه استثنای دنیای گیاهان است و استعداد فوق العاده ای برای جذب بو دارد ولی همه گیاهان کم و بیش این توانایی را درونشان نهفته دارند . گیرنده هایی که در بینی حیوانات وجود دارد ، مولکول های موجود هوا را ردیابی می کنند و سپس نوع بو را تشخیص می دهند . گیاهان همچنین گیرنده هایی دارند که می توانند در مقابل مواد شیمیایی واکنش نشان دهند . گاز اتیلن می تواند میوه های کال را کاملا ً برساند و قابل خوردن کند . بیشتر میوه ها هنگام رسیدن مقدار زیادی گاز اتیلن تولید می کنند که توانایی استشمام آن را هم دارند و با افزایش سرعت رسیدن خود به آن واکنش نشان می دهد . میوه های کتاری هم درگیر رسیدن می شوند و میران بیشتری اتیلن تولید می کنند . رسیدن همزامن میوه ها اهمیت زیادی دارد ؛ چرا که بوی آنها حیوانات را به سوی خود جذب می کند و حیوانات هم با نوش جان کردن آنها به پخش کردن دانه ها سرعت می بخشند . استشمام و بوییدن ، راه اصلی برقرای ارتباط میان گیاهان است . برخی گیاهان می توانند در برابر هجوم آفت ها مقاومت کنند روی برگهای این درختان مواد شیمیایی ترشح می شود که آنها را غیر قابل خوردن می کند . برخی دیگر از درختان نزدیک به هم بدون ترشح این مواد در عمل سالم می ماندند و دلیل آن هم ارسال پیا م از طریق هوا به دیگران برای آگاهی از حمله احتمالی جانوران بود .
قدرت چشیدن :
فرایند چشیدن هم مثل بوییدن وابسته به مواد شیمیایی محلول است . این دو حس در گیاهان از یکدیگر جدایی ناپذیرند . این موضوع در زمان حمله حشرات و باکتری ها کاملا ً مشهود است . همانطور که زبان هم گیرنده های مختلفی برای درک مزه های مختلف دارد ، گیاهان هم گیرنده های متفاوتی برای محلول های مختلف دارند . از آنجایی که حس چشایی با مواد شیمیایی در ارتباط است ، در بیشتر گیاهان حس چشایی در ریشه های آنها در احاطه خاک و آب نهفته است . گیاهان با استفاده از پیام های شیمیایی زیر زمینی می توانند خویشاوندانی را که در نزدیکی آنها قرار دارند ، شناسایی کنند . البته رابطه ریشه به ریشه میان گیاهان غیر خویشاوند هم وجود دارد ، زمانیکه یک ردیف از درختان دچار خشکسالی می شوند تا درختان 5 ردیف آن طرف تر هم برای مقابله با این خشکسالی مهیا شوند .
قدرت شنوایی :
احتمالا ً شما هم داستان هایی در رابطه با گرایش گیاهان نسبت به موسیقی را شنیده اید . خیلی از مردم برای گیاهان خود موسیقی کلاسیک پخش می کنند تا بر میزان رشد آنها افزوده شود . موسیقی از لحاظ بوم شناختی بر گیاهان اثر گذار نیست ولی برخی آواها می توانند بر رشد گیاهان تاثیر گذار باشند و شنیدن آنها توسط گیاهان خالی از لطف نیست . این صداها شامل ارتعاشاتی هستند که از جانب حشراتی مانند زنبور و شته ایجاد می شوند . محققان ارتعاشات ماورای صوتی را که از درختان بلوط و کاج در زمان خشکسالی ساطع می شود ضبط کرده اند . گیاهان این صداها را برای آگاهی دیگر همنوعان خود از فرا رسیدن خشکسالی منتشر می کند .

+نوشته شده در دو شنبه 2 بهمن 1391برچسب:,ساعت19:52توسط اصغر محمودی | |